Doğu Karadeniz’den Güneydoğu Anadolu bölgesine Kafkas Cephesi’nin geçtiği tüm bölgeler, araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni, sürekli sarı basın kartı sahibi İsmail Kahraman’ın danışmanlığında ilk kez Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinde TRT ekranlarına geldi
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu TRT’nin çeşitli kanallarında yayınlanan belgesel büyük ilgi gördü.
Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinin linklerini sizlerle paylaşıyor, izlemenizi istiyor ve yorumlarınızı bekliyoruz.
BELGESELİN ÇEKİM SÜRECİ
TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in yakın ilgisi ile TRT İç Yapımlar Koordinatörlüğü tarafından Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ayhan Arabacı’nın yapımcılığı ve İsmail Kahramanın danışmanlığında 6 bölüm olarak çekilen “Kafkas Cephesi Beyaz Savaş” belgeselinin ilk yayını TRT AVAZ’da gerçekleşti.
Belgesel programının projesi gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman tarafından Temmuz 2017’de TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren’e sunuldu. Projeyi uygun bulan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, projenin yapımcılığını ve yönetmenliğini TRT yapımcılarından Ayhan Arabacı’ya tevdi ederek belgesel çekimlerine başlandı.
———————————————————————————————-
DANIŞMAN İSMAİL KAHRAMAN’DAN AÇIKLAMA
olarak Birinci Dünya Harbi Kafkas Cephesi’nin geçtiği alanlardaki şehitlikler ve Sibirya Esir kamplarında 18 yıldır saha araştırması yaptığını açıklayarak bu bilgilerin Kocaeli milletvekili Sayın Akif Yılmaz tarafından TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren beye intikal ettirilmesinden sonra belgesel çekimlerinin başladığını, Milletvekili Yılmaz ve Genel Müdür Eren’e teşekkürlerini ifade etti.
———————————————————————————————
Belgeselin Çekimleri Birçok İlde Yapıldı
Şubat ayının Ortalarında yeniden Erzurum’a giderek, bu kez Erzurum Tabyalarına kurduğumuz platoda 40 kişilik figürasyon ekibi ile canlandırma çekimlerini gerçekleştirdik.
İkinci Erzurum çekimlerinin ardından, bir sonraki çekim güzergâhımız, cephenin kuzey kanadını oluşturan Karadeniz bölgesi oldu. Ardahan’dan başladığımız bu çekimlerde sırası ile Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Rize Trabzon ve Giresun’un pek çok ilçe ve köylerinde çekimler gerçekleştirdik. Savaşın Kronolojisine uygun olarak, Erzurum’un işgalinden sonra Rus Kafkas Ordusu’nun adım adım ilerlemesi buna karşılık 3. Ordu’nun ise adım adım geri çekilmesinin hikâyesini çekmek üzere bir sonraki çekim yerimizi Erzurum’un batısı ve Erzincan olarak belirledik.
Belgesel Çekimleri İstanbul’da Devam Etti
Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinin Mart 2018’de anons çekimi için İstanbul’a gittik. Savaş bölgesindeki son çekimlerimiz ise Nisan 2018 tarihinde cephenin güney kanadını oluşturan Van, Muş, Bitlis, Ağrı illeri ilçeleri ve köyleriydi. Bölgedeki bu son çekimlerin ardından savaşın yaz aylarında gerçekleşen bölümlerine ait canlandırma
çekimlerini Haziran 2018 tarihinde Ankara’nın Elmadağ ve Bâla ilçeleri kırsalında gerçekleştirdik.
Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeseli basın ve kamuoyunda büyük ilgi gördü.