Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nde, vakıflar kültürü tarihimizde çok önemli yeri olan Konya’da su vakıfları ve çeşme kültürü belgeselimizde, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin su vakıflarına verdiği önem ve özellikle şehrin değişik semtlerinde binden fazla tatlı su çeşmesi yaparak halkın hizmetine sunması anlatılmıştır. Bu belgeselin hazırlanmasında arşiv ve lojistik ve arşiv desteği veren Konya Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürlüğü, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz. Selçuklu’dan günümüze Konya’daki tatlı su çeşmelerinden tüm belediyelerin örnek almalarını ve tatlı su çeşmeleri yapmalarını tavsiye ederiz.
Konya, Türkiye’nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875’te kurulan Konya Belediyesi, 1987’de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince “büyükşehir” statüsüne kavuşmuş olup 1989’dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014’te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.
Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır. Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir. Anadolu Kaplanları’ndandır. Şehrin futbol takımı Konyaspor’dur. Yöresel yemekleri etliekmek, bamya çorbası, Mevlana böreği, yağ somunu, tirit, Konya pilavı, sac arası ve fırın kebabı’dır. Konya’nın simgeleri Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal’dır.
KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Konya