FİNLANDİYA’YA CANLI YAYINLA BAŞKENT HELSİNKİ’DEN VEDA EDİYORUZ

23 EYLÜL 2023’DE GELDİĞİMİZ FİNLANDİYA’YA VEDA VAKTİ GELDİ. TARİHLER 26 EYLÜL 2023 FİNLANDİYA’NIN BAŞKENTİ HELSİNKİ HAVA LİMANI’NDAN www.devrialem.tv CANLI YAYINLA BELGESEL TADINDA FİNLANDİYA’YA VEDA EDERKEN SİZLERİ UÇAKTAN ÇEKTİĞİMİZ BELGESEL GÖRÜNTÜLERLE BAŞ BAŞA BIRAKIYORUZ.

FİNLANDİYA – HELSİNKİ HAVA LİMANINDAN YAPTIĞIM SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMIM
GAZETECİ ARKADAŞIM YAKUP YILMAZ’A TEŞEKKÜR EDERİM
Finlandiya’da tarihe not düşüp zamana noterlik yaparken birçok kurum kuruluş ve insanlardan destek ve katkı gördük burada destek veren herkese sonsuz teşekkürler. Uzun yıllar Finlandiya’da gazetecilik yapan meslektaşım Yakup Yılmaz’ın yaptığı gönderdiği Finlandiya ile ilgili belgeseller
DÜNYANIN EN MUTLU İNSANLAR ÜLKESİ
REN GEYİKLERİ
BELGESEL TADINDA GEZİ NOTLARI İLE FİNLANDİYA’NIN BAŞKENTİ HELSİNKİ’DE DEVRİ ALEM
Biz gazeteci ve belgeselciyiz; yazılardan çok belgesel ve görsellerle konuşur, yapılan tarih araştırmalarından hareket ederek yerinde çektiğim belgesellerle tarihe not düşüp zamana noterlik yaparız. Sizleri sadece Finlandiya’nın değil İskandinav ve Baltık ülkelerinin de tarih ve kültür başkenti olan “.BALTIK IN KIZI “ olarak Haklı bir üne sahip Finlandiya’dan değişik kaynaklardan derlediğim gezi notları İle bsş başa bırakıyorum
HELSİNKİ DE ÜÇ GÜN
Her gün belgeselcinin not defterinde yazdığım makalelerimde gezip gördüğüm yerleden canlı yayın yapıp bilgi verdim

Helsinki, Finlandiya’nın başkenti, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri, aynı zamanda bir kültür başkentidir. Unsimaa yönetim birimin merkezi olan kent, açık renkli granit taşlarıyla yoğunlaşmış mimarisinden dolayı ‘Kuzey’in Beyaz Kenti’ olarak anılır. Sahil koyları ile maviyi, doğal alanlarıylayeşili içinde barındıran Helsinki, Avrupa’da denize ve doğaya en yakın olan şehirlerden birisidir. Kent aynı zamanda birçok sosyal ve kültürel organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır. Helsinki, Baltık Denizi’nin Finlandiya Körfezi’nde bulunur. Bir adalar şehri olan Helsinki’de yaklaşık 315 ada bulunur. Çok kalabalık olmayan şehrin Espoo ve Vantaa birimlerinin de dahil edilmesiyle metropol alanı oluşur ve bu alanın nüfusu bir milyondan fazladır. Helsinki’nin kuvvetli tarih bağlarının bulunduğu Tallinn 80 kilometre, Stockholm 400 kilometre ve Saint Petersburg 388 kilometre uzaklıkta bulunur. Fince’nin yanında İsveççe de ülkenin resmi dillerinden birisidir. Ancak nüfusun çok büyük bir çoğunluğu Fince konuşmaktadır.

Helsinki Hakkında Bilgi

Helsinki 1952 Yaz Olimpiyatları, 52. Eurovision Şarkı Yarışması gibi etkinliklere ev sahipliği yapmış ve 2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilmiştir. Helsinki diğer Avrupa başkentlerine kıyasla daha yeni bir şehirdir. 16. yüzyılda Finlandiya toprakları İsveç Krallığı’nın yönetimi altındaydı. 1550 yılında İsveç Kralı I. Gustav, ticarette ve gelişmişlik düzeyine ilerleme kaydeden Tallinn’e rakip olması için Helsinki şehrini kurmuştur. Ancak şehir kralın hayal ettiği gibi hızlı bir şekilde gelişememiştir. 18. Yüzyılda Helsinki adalarından altı tanesi üzerine kurulan Suomenlinna Kalesi şehrin gelişmesine katkıda bulunmuştur ve günümüzde bu kompleks UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. 1800’lerin başında Rusya ve İsveç arasında geçen Fin Savaşları’nın sonucunda Rusya, Finlandiya topraklarına el koymuştur ve böylece Finlandiya Büyük Dükalığı’nı kurmuştur. Bu döneme kadar İsveç’e bağlı olan Finlandiya’nın başkenti Turku şehridir. 1812 yılında Rus Çarı I. Alexander ülkenin başkentini Helsinki yapmıştır. Birkaç sene sonra Turku şehrinde çıkan yangın şehirde bulunan Turku Kraliyet Akademisi gibi birçok önemli kurumun Helsinki’ye taşınmasına neden olmuştur. Bu nedenlerle Helsinki, Finlandiya’nın başkenti olarak bu tarihten sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Çar Alexander, Helsinki’nin mimarisinin gelişmesi adına Fin mimar Johan Albrecht Ehrenström ve Alman mimar Carl Ludwig Engel’i şehri yeniden tasarlaması için görevlendirmiştir. Yapılan çalışmalarla şehir St. Petersburg’a benzemiştir ve neoklasik mimarinin en güzel işlendiği Avrupa şehirlerinden birisi olmuştur. Şehirde 19. yüzyıl mimarisinden görülmeye değer pek çok eser bulunur. Düzen ve huzuru, modernlik ve doğallığı birlikte hissedeceğiniz Helsinki’de bazı dönemler karanlığı görmek zorlaştığından geç saatlerde bile güneşin varlığını hissedebilirsiniz. Yaz aylarında karanlık süresi çok kısayken kış aylarında çok daha uzundur. Avrupa’nın en kuzeyde bulunan şehirlerinden biri olan Helsinki’nin iklimi oldukça serttir. Yazın hava ısındığında Fin’ler eğlenmek için sık sık cafe ve barlara gitmektedir ve böylece gece hayatı yazın çok daha hareketli geçmektedir. İnternetin her vatandaşın hakkı olarak kabul edilip bedava olduğu ülkede, iletişim ve ulaşım açısından sıkıntı çekmeyeceğiniz gibi güvenliğiniz açısından problem yaratan olaylar da yok denecek kadar azdır. “Helsinki City Open WLAN” ağını gördüğünüz yerde şifre girmeden direk ücretsiz internete bağlanabilirsiniz. Baltık Denizi kıyısında yer alan ve Baltık Denizi’nın kızı olarak anılan Helsinki tüm güzelliklerini keşfetmeniz için sizleri bekliyor.

Helsinki Gezi Rehberi
Kuzey Avrupa’nın önde gelen şehirleri arasında yer alan Helsinki göz alıcı mimari yapıları, huzur veren doğası, yıl boyunca devam eden kültür-sanat etkinlikleri ile keşfedilmeye değer rotalardan biri. “Baltık’ın Kızı” unvanı ile 1812 yılından günümüze Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, 640 bini aşkın nüfusuyla aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri. Yılın 200 günü Kuzey Işıkları’nı görme imkanı sunan şehir, sizlere eşsiz bir seyahat deneyimi vadediyor.
Finlandiya’nın güneyinde konumlanan Helsinki, Baltık Denizi’ne kıyısı olan Avrupa Birliği’nin en kuzeydeki başkenti. Finlandiya Körfezi’nde bulunan Helsinki’de yaklaşık 315 ada yer alıyor. Bu özelliği ile tam bir adalar şehri olan Helsinki; Vanta, Kauianinen ve Espoo şehirleri ile komşu. Şehir, Stockholm ve Kopenhag’dan sonra İskandinavya’nın üçüncü büyük metropolitan alanına sahip.
Helsinki’ye Ne Zaman Gidilir?
Helsinki’de her ne kadar kış ayları soğuk ve yağışlı geçse de Gulf Stream akıntısı sebebiyle kuzey bölgelerdeki şehirlere oranla sıcaklıklar daha yüksek seyrediyor. Ocak ve şubat Helsinki’nin en soğuk ayları olmakla birlikte sıcaklık ortalama -5 °C. Şehri kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, en kalın kıyafetlerinize bavulunuzda yer açın. Özellikle termal kıyafetler ve kar botu şehri gezerken soğuktan büyük ölçüde korunmanızı sağlayabilir. Kış döneminde havanın saat 15.00 civarında karardığını da unutmayın.
Nisan ayından itibaren yükselmeye başlayan sıcaklıklar haziran ve temmuz aylarında ideal seviyeye ulaşıyor. Helsinki gezisi yapmak isteyenler için bahar ve yaz ayları en uygun dönem. Yaklaşık 20 °C’yi gösteren termometreler ile birlikte gündüz süresinin 18 saati bulması da gezginler için oldukça avantaj sağlıyor. Eğer büyüleyici Kuzey Işıkları’nı görmek istiyorsanız, seyahatinizi eylül-mart ayları arasında planlayabilirsiniz. Helsinki’yi baştan sona keşfetmek için beş günlük bir gezi planı ideal.
Helsinki’deki Festivaller
Helsinki gezinizde unutulmaz anılar biriktirmek istiyorsanız, birbirinden renkli etkinliklere katılabilir, şehrin farklı bir yüzünü tanıma fırsatı bulabilirsiniz. İşte, Helsinki’de yıl boyunca düzenlenen festivaller…
Helsinki Kahve Festivali (Nisan)
World Village Festival (Mayıs)
Helsinki Samba Festivali (Haziran)
Helsinki Bira Festivali (Haziran)
Helsinki Festivali (Ağustos)
Flow Festival (Ağustos)
Helsinki Uluslararası Film Festivali (Eylül)
Helsinki Uluslararası Moda Fuarı (Eylül)
Baltic Circle Festival (Kasım)
Helsinki’de özellikle yaz aylarında ziyaret edebileceğiniz pek çok ada bulunuyor. Bu adalara iskelelerden düzenli olarak hareket eden feribotlar sayesinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Suomenlinna Adası, şehri ziyaret edenlerin en fazla ilgi gösterdiği adalar arasında yer alıyor. Helsinki Market Square alanındaki Kauppatori İskelesi’nin önünden yıl boyunca hareket eden feribotlar ile adaya 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. 06.20-02.20 saatleri arasında hizmet veren vapurlar için biletinizi gişe ve otomatlardan satın alabilirsiniz.
Şehrin en görkemli meydanlarından biri olan Kauppatori, Belediye Binası ve Başkanlık Sarayı’na ev sahipliği yapıyor. Kentin en kalabalık noktalarından olan meydanda, Fin mutfağının en güzel örneklerini bulabileceğiniz restoranlar, çeşitli mağazalar ve Baltık Denizi’nin enfes manzarası size keyifli anlar yaşatacak.
1852 yılında inşası tamamlanan Tuomiokirkko, Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks Kilisesi olma özelliğine sahip. Neoklasik mimari tarzın en güzel örneklerinden kabul edilen yapının tepesinde 12 havari heykeli bulunuyor. Kilise, yılın çeşitli zamanlarında kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Töölö Mahallesi içerisinde yer alan Temppeliaukio, hayatınızda görebileceğiniz en sıra dışı kiliselerden biri. Timo ve Tuomo Suomalainen adlı iki kardeşin tasarımı olan kilise, modern mimarisi ile bir kiliseden çok daha fazlası. Büyük bir kayanın oyulması sonucu oluşturulan mimari yapı, kusursuz akustiği ile yılın çeşitli zamanlarında pek çok konser ve etkinliğe de sahne oluyor.
National Museum of Finland
1893 yılında kurulan National Museum of Finland, 1910 yılında tamamlanan göz alıcı mimarisi ile ziyaretçilerini karşılıyor. Binanın hemen girişinde yer alan freskler, mimari yapının görkemini anlamanız için yeterli. Fin halkının tarihi ve toplumsal gelişimine odaklanan geniş koleksiyon içerisinde madalyalar, metal eşyalar ve mücevherler dikkat çekiyor.
Kiasma Contemporary Art Museum
1998 yılından beri modern mimari binasında hizmet vermeye başlayan Kiasma Contemporary Art Museum sanatseverlerin uğrak yeri. Finlandiya’nın önde gelen çağdaş sanatçılarının eserlerinin sergilendiği müze, ayrıca dijital sanat koleksiyonu ile de ilgi odağı. Müze içerisinde bir de tiyatro yer alıyor. Vaktiniz olursa sergilenen oyun takvimine göz atarak Fin tiyatrosuna ait performansları görme şansı yakalayabilirsiniz.
Sibelius Park
Töölö Mahallesi’nde yer alan Sibelius Park, Baltık Denizi kıyısındaki konumu ile pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan bir park. Huzurlu atmosferi ve yemyeşil alanları ile park, şehir sakinlerinin özellikle yaz aylarında en çok vakit geçirdiği yerlerden biri. Parkta yürüyüş rotaları ve bisiklet yolları da bulunuyor.
Suomenlinna
Baltık Denizi üzerinde Finlandiya’ya ait birçok ada bulunuyor. Bunlardan Helsinki’ye en yakın ve en etkileyici olanı ise Suomenlinna. Kauppatori Meydanı’ndan feribotla ulaşım sağlanan ada, uzunluğu 4 km’yi bulan 8 kara parçasının birleşimi. 800 kişinin yaşadığı ada, değişik mimarisi ve zengin kültürel tarihi ile Helsinki’ye gelmişken görülmesi gereken yerlerin en başında bulunuyor.
Finlandiya, Kuzey Işıkları’nın en uzun süre görüldüğü ülkelerden biri. Seyahatinizi eylül-mart dönemlerine denk getirerek yılın 200 günü bu muhteşem görsel şölene ev sahipliği yapan ülkede unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Kuzeyin Beyaz Şehri Helsinki
Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, Avrupa’nın en kuzey köşesinde yer almaktadır. Finlandiya Körfezi’nin kuzey kıyısında, Baltık Denizi’ne doğru granit yarımadası olarak şekillenmiştir. Birbirinden güzel adaları ve yeşil kentsel alanları ile Helsinki, sürdürülebilir bir şehir olma unvanını gururla taşımaktadır. Kendine has dinamik yapısı, mimari tasarımları ve İskandinav kültürü, yerel halk ile el ele oluşturulmuş özgün bir dokuya sahiptir. Ülkenin en büyük şehri olan Helsinki, 1,4 milyon kişiye ev sahipliği yapmasıyla metropol yapıdadır. Sahil kenti olmasının getirdiği avantajla, Baltık Denizi üzerinden St. Petersburg, Estonya ve İsveç’ten şehre ulaşılabilmesi Helsinki ile ilgili bilgiler arasındadır. 300’den fazla adaya sahip oluşuyla, Helsinki Takımadaları şehrin en karakteristik unsurları arasında yer almaktadır.
Gelişmiş ve planlı şehirleşme stratejisi ile dünyanın en iyi toplu taşıma hatlarından birine sahip oluşu, civardaki ilginç şehirlerin ve görülecek yerlerin merkezinde bulunması ve yakın mesafede keşfedilebilecek milli parkları kısacası Helsinki hakkında her şey gezginlerin ilgisini uyandırmaktadır. Şehrin batısında bulunan demirci köyleri ve koruma altına alınmış birbirinden çeşitli doğa alanları, Helsinki’ye metropol olmasının ötesinde bir huzur ve dinginlik katmaktadır.
Helsinki’nin Tarihi
Helsinki’nin kuruluşu 1550’de İsveç kralı Gustavus Vasa tarafından gerçekleştirilmiştir. 1808 yılında Helsinki, Finlandiya Rus Büyük Dukalığı’na katılmıştır. Aynı yıl, bir yangın sonucu şehrin üçte birinin yok olması üzerine mimar Carl Ludwig Engel tarafından şehir yeniden inşa ettirilmiştir. Bu restorasyon çalışması ile oluşan yeni dönem klasik şehir merkezi, Helsinki sanat tarihi açısından önemli izler taşımaktadır. Restore edilen binalar arasında eyalet konsey binası, İskandinavya’nın ikinci en büyük üniversitesi olan Helsinki Üniversitesi’nin ana binası ve Büyük Kilise olarak bilinen Lutheran Katedrali bulunmaktadır.
Şehirde, Senato Meydanı’nın
yakınlarında dönemin Rus etkilerine örnek teşkil eden Uspenski Ortodoks Katedrali’nin kubbeleri yükselmektedir.
1917’de Finlandiya’nın Rusya’dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 1919’da ülkenin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla başkent Helsinki, önemli bir ticaret, sanayi ve kültür merkezi haline gelmiştir. Şehrin gelişimi, temelde, ulaşım hattının kurulumundaki başarıda gizlidir. Ülkenin iç bölgelerine karayolu ve demiryolu ile iyi bir hat çizilmiş, bunun yanında limanlar sayesinde denizaşırı ulaşıma imkan sağlanmıştır. Bu durum, Finlandiya ticaretinin yarısından fazlasının Helsinki limanından gerçekleşmesini doğurmuştur.
Helsinki Denildiğinde İlk Akla Gelenler
Helsinki, muhteşem bir sahil şehri olmasıyla ünlüdür. Bu sebepten Helsinki’nin en belirgin özellikleri, feribotla ulaşılabilecek kadar yakın eşsiz takımadalarıdır. 6 küçük adacıktan oluşan Suomenlinna Adaları, bu benzersiz ada kümelerinden en meşhur olanıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu deniz tahkimatı, Sveaborg Kalesi olarak bilinen İsveç Kalesi’ne ev sahipliği yapmasıyla en bilinen turistik yerlerden biri olmayı başarmaktadır.
1960’lı yıllarda ordu tarafından sivil yetkililere devredilmesinin ardından kale, kültürel ve eğlence amaçlı kullanım için dönüştürülmüştür. Yeni konsepti ile Sveaborg Kalesi, günümüzde müze, park ve sanat merkezi olarak kullanılmaktadır.
Helsinki’nin en dikkat çeken yerlerinden biri, Hietaniemi
bölgesinin kuzeyinde yer alan Kaya Kilisesi’dir. 1960’ların sonunda Timo ve Tuomo Soumalainen tarafından tasarlanan Kaya Kilisesi, yarımadanın kayaları oyularak yer altına inşa edilmiştir. Ana giriş ve kilise salonu sokak seviyesindedir. Kilise, bakır kubbenden giren doğal ışık ile aydınlatılan sıra dışı yapısıyla, tam bir tasarım harikasıdır. İç mekanda işlenmemiş kaya yüzeylerin yarattığı eşsiz akustik nedeniyle günümüzde konser salonu olarak da kullanılmaktadır.
Helsinki’ye Gideceklere Tavsiyeler
Helsinki şehir merkezinin doğusunda bulunan, anakaraya yürüyüş köprüsü ile bağlı bulunan Seurasaari Adası, birçok eski ev, çiftlik ve malikanelerin olduğu rustik bir yapıya sahiptir. 1686 yılında açılan Kiruan Kilisesi’ne de ev sahipliği yapan adada, muhteşem Seurasaari Açık Hava Müzesi bugüne kadar görülen müzelerden oldukça farklı bir tarza sahiptir. Finlerin Modern Çağ öncesi nasıl yaşadığına ilişkin birçok örüntü bulunan müzede, geleneksel dokuyu elleriyle gerçek anlamda dokuyan halı dokumacılarının çalışmaları Fin El Sanatları Dostları’nın idaresinde olan eski ahşap evde canlı canlı izlenebilmektedir.
Adada denize girilebilen popüler bir halk plajı da bulunmaktadır. Denizin keyfini çıkarmak isteyen ziyaretçiler için eski zamanlardan çıkıp gelmiş bu ada sahilinde yüzmek, benzerine az rastlanır bir deneyim sunmaktadır.
***
Finlandiya’nın en büyük yerleşim yeri olan Helsinki’yi gezmek isteyen turistlerin, uzun yürüyüşlere hazırlıklı olmaları için günlük rahat kıyafetler tercih etmeleri, hava alan ve terletmeyen elbiseler götürmeleri tavsiye edilmektedir.
Uzun yürüyüşlerin keyfini çıkarabilmek için, yürüyüş ve spor ayakkabıları gibi ayak ortopedisini koruyan ayakkabılar tercih edilmesi faydalı olmaktadır. Gezi sırasında sırt çantası taşımak, turistler için rahat hareket etmelerini sağlayan bir konfor sunmaktadır. Uzun saatler taşındığı zaman giderek ağırlaştığı göz önünde bulundurularak, sırt çantasının hafif olmasına dikkat edilmelidir.
Helsinki Hakkında İlginç Bilgiler
Yalnızca şehir içi ulaşımı değil, civar ülkelerden de rahatça ulaşılabilmesi ile Helsinki, deniz kıyısında bulunan görkemli bir yerleşimdir. Civardaki takımadalara da aynı kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bu ada kümelerinden turistler için en dikkat çekici olanları, ordunun halkın kullanımına devrettiği İsveç Kalesi’nin bulunduğu Suomenlinna Adaları ve Seurasaari Adası’dır.
***

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir