Toplu Taşımada Yolcu Sayısı Düştü
Kocaeli genelinde toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat eden sayısında düşüş dikkat çekiyor. Bir dönem günlük 650 binleri bulan, pandemi döneminde 80 bine kadar düşen yolcu sayısı mart ayında ortalama 456 bin 500, nisan ayında ortalama 412 bin 566’ya kadar düştü.
Kocaeli genelinde toplu taşıma sayıları esnafın beklentisinin çok altında kaldığı gibi birçok nedene bağlı olarak ortalama sayılarda düşme de yaşanıyor. Minibüsçüler ve vatandaşlar sayıların azalmasında Ramazan ayı ve ara tatilin etkisinin yanı sıra yapılan zammın ardından kısa mesafede vatandaşların toplu taşımayı kullanmayı tercih etmemesinden kaynaklandığını düşünüyor. Oda başkanı Mustafa Kurt, kısa mesafenin farklı ücretlendirilmesinin şart olduğunu söylüyor.
BEKLENEN ARTIŞ OLMADI
Pandeminin etkisi ile toplu taşımada düşen yolculuk sayıları pandemi etkisini kaybetmesine rağmen beklenen- tahmin edilen seviyeye çıkmadı. 2019 yılında 650 bini bulan günlük toplu taşıma sayıları nüfusumuzda ciddi bir artış yaşanmasına karşın bugün 400 bini zor geçiyor. Pandemi döneminde 80 bine kadar düşen toplu taşıma sayısı 2021 yılında 380 bin ortalamayı ancak yakalamıştı. Kooperatifler pandeminin etkisini kaybetmesiyle 650 bini tekrar yakalama ve hatta 750 bin sayısını bulma umudundaydılar ama beklenen artışlar yaşanmadı. Üstelik ortalamada düşüş de var.
PANDEMİ, ZAMLAR, HAVALAR, RAMAZAN VE OKUL TATİLİ
Pandemi döneminde kalabalıklardan çekinip binmeyen yolcular şimdi de ekonomik gerekçelerle toplu taşımayı tercih etmiyor. Ocak ve mart ayında yapılan toplu taşıma zamları, nisan ayının başında başlayan Ramazan ayı, havaların soğuk ve yağmurlu gitmesi ile birlikte bir de okullar ara tatilini girince bazı günlerde yolculuk sayısı 219 bine kadar düştü.
İKİ AYDA İKİ ZAM YAPILDI
Ancak toplu taşıma sayılarının düşük kalmasındaki en büyük etkenlerin başında zamlar geliyor. Bilindiği gibi Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası tarafından artan yakıt giderleri nedeniyle kasım ayında talep edilen ulaşım zammı Aralık ayında yapılan UKOME’de karara bağlandı. 1 Ocak’ta geçerli olan yüzde 24,9 zam ile şehiriçi ulaşım 4 lira 35 kuruş oldu. Ardından mazota gelen zamla birlikte ikinci kez zam isteyen odanın talebi yine kabul edildi ve ulaşıma yüzde 25 zam daha yapılarak şehiriçi ulaşım ücreti 5 lira 50 kuruşa yükseltildi.
RAMAZANIN ETKİSİ DE VAR
Zamlı tarifelerle birlikte her geçen gün yolculuk sayısında düşme oldu. Mart ayında ortalama 456 bin 500 olan yolculuk sayısı nisan ayında ortalama 412 bin 566’ya kadar düştü. Nisan ayında başlayan Ramazan ayının ve yine nisan ayının ikinci haftasında başlayan okullardaki ara tatilin yolculuk sayılarının düşmesinde etkili olduğu belirtildi. Ancak toplu taşıma kooperatifleri kısa mesafede yolculuk sayılarında ciddi düşüşün yaşandığını belirtiyor. Kısa mesafede vatandaşın artık toplu taşımayı tercih etmediğini, bazı noktalarda ise 2-3 kişinin bir araya gelerek taksi kullandığını belirtiyorlar.
HERKES HAKLI
İl genelinde ulaşıma yapılan zammın yolculuk sayısında azalmaya neden olduğunu düşünen vatandaşlar zam ile ilgili artık minibüsçü esnafına kızmıyor. “Her şeye olduğu gibi ulaşıma da zam geldi” diyerek süreci değerlendiriyor. Vatandaşlar toplu taşımayı park derdi olmadığı, kendi araçlarını kullanmaktan daha az maliyetli olduğunu düşündükleri için kullanıyor. Minibüsçüler ise yapılan toplu taşıma zammına rağmen; mazota gelen zam, artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorlandıklarını söylüyor.
Kısa mesafede otobüse binen az
Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, kısa mesafede vatandaşların otobüse binmeyi tercih etmemesi, Ramazan ayının başlaması ve nisan ayındaki ara tatilin yolculuk sayısında düşmede etkili olduğunu belirtti.
3 ANA ETKEN VAR
Toplu taşımada yolculuk sayısının düşmesi ile ilgili konuşan Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Oda Başkanı Mustafa Kurt, Ramazanın etkisiyle birlikte yolcu sayısının düştüğünü ifade etti. Başkan Kurt; “Ramazan ayında olmamız ve okulların ara tatile girmesi yolcu sayısının düşmesinde etkili oldu bu ay. Aynı zamanda ulaşıma yapılan zammın ardından vatandaş kısa mesafede otobüse binmeyi tercih etmiyor. Bazı noktalarda ise 2-3 kişi bir araya gelerek taksiye binmeyi tercih ediyor. Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için.
SAYILAR 380 BİNE İNDİ
Bizim şu anda en zirve yolcu sayımız 550 bin. Bu dönem içerisinde toplu taşımayı kullananların ortalama sayısı 380 bin. Bu bizim için iyi bir şey değil. Çünkü Kocaeli nüfusun sürekli arttığı bir şehir. Pandemiden dolayı insanlarda tedirginlik vardı. Şuan normale döndük ama tedirginlik devam ediyor. Bizim temennimiz bu durumun bir an önce değişerek yolcu sayımızın 700-750 bin bandına ulaşması. Çünkü 2019’a yani pandemi öncesine baktığımızda yolcu sayımız 650 bindi. Mazot fiyatının artması insanları özel araçlarından vazgeçirmedi. Bu şekilde toplu taşımaya yönlenme olmadı. Toplu taşıma tercih edilseydi hem trafik rahatlardı hem de bizim yolcu sayımız artardı” dedi.
İKİ AYIN EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK SAYILARI
MART
Tarih Toplam biniş
28 Mart Pazartesi 566.029
13 Mart Pazar 211.724
NİSAN
Tarih Toplam biniş
1 Nisan Cuma 567.719
3 Nisan Pazar 219.042